Ahad, 7 Ogos 2011

CARA MENGETAHUI ORANG YANG TAK PUASA

MASUK harini, sudah hari ke-7 puasa a.k.a. dah genap seminggu umat islam berpuasa..dalam dah lama puasa tu, tak semua orang puasa penuh lagi2 perempuan..yelah, kitaorang memang ada masalah, bukan saje2 nak ponteng..tapi lepas ganti penuh aje kan..hehe..balik pada topic, kalau nak kenal, senang je..

1. tegok bibir. Kalau agak2 bibir macam hari2 biasa tu memang lepas minum air la agaknye..tapi jangan main tuduh je, sebab lepas mandi pun bibir lembap..

2.bertenaga. Orang lain semua layu lagi2 nak area tengah hari tapi dia punya aktif macam hari biasa je..

3.beli makanan banyak. Selalunya orang yang tak puasa ni beriya-iya borong makanan banyak2..yelah, ada banyak masa nak makan..orang puasa nak pergi tarawikh..ahakz

4.selalu menyendiri atau berkumpulan di tempat2 terpencil..ni kes nak makan la ni..tapi tak hina pun macam orang yang makan depan khalayak ramai..kalau makan depan orang yang berpuasa kan tak baik..

5.bangun lambat..sebab tak risau tak payah sahur..tapi ada ramai gak yang buat2 bersahur..orang yang puasa pun ada skip sahur la..

6.mandi semasa maghrib..Ni memang terag-terang dapat cam..orang sibuk menghadap makanan dia mandi..memang sudah terang lagi bersuluh..



siapa curi2 makan masa puasa boleh join monyet ni :)

7.ada penyakit kronik.. golongan ni tak puasa sebab akan memudaratkan kesihatan..cuma bayar fidyah je..

8.mengaku tak puasa..lagi senang kalau orang tu dah mengaku..tak payah sibuk2 nak stalker dia puasa ke tak..kalau lagi senang tanya je..malu bertanya sesat jalan..

p/s; ini semua berdasarkan pengalaman aku sepanjang seminggu umat Islam di Malaysia menyambut Ramadhan..kalau ada yang tersinggung maafla banyak2 sempena bulan mulia ni..yang aku tulis ni saje2 untuk menceriakan hari2 kita semua..:)

5 ulasan:

  1. hahaha! yang num 6 tu kantoi mcm tu je. ahkz! kalau ye pun nak mandi, jangan la time buke. nampak nau tak puasa. HAHA :D

    BalasPadam
  2. ahhhahahha...no 8 agi senang..kakakakaka....

    http://duniahib.blogspot.com/2011/08/kite-bako-bakal-jadi-dj-hot-fm.html

    BalasPadam
  3. err..camtu pun ada ye.
    rasa nya dia bertenaga sbb terlebih mkn buah kurma tu. :D

    BalasPadam
  4. aku mandi waktu maghrib ... maknanya aku tak posa lah erk ?

    BalasPadam

sila-silalah tinggal link blog anda untuk dijejaki :)