Isnin, 18 Julai 2011

BAGAIMANA UNTUK SELAMATKANNYA???

SEPANJANG hidup aku kat tempat baru ni yang belum sampai 3 bulan, dah macam2 perangai manusia aku jumpa..oleh sebab malas aku nak bebel panjang, kita straight to the point kat perenggan berikutnya..

Aku ada sorang kawan(ramai sebenarnya tapi ni cerita pasal dia) bernama si comel(bukan nama sebenar)..kalau siapa je tengok bloglist aku ni memang tau la aku ni fahaman apa..nak jadi cerita si comel ni tertengok bloglist aku masa aku tengah layan blog..pulak tajuk memang kaw2 punye..pastu dia pun cakap macam2..aku pun explain sikit dengan dia tapi cara aku tak menyebelahi mana2 pihak..lakonan..ahakz..

Lagi satu hal, dia ni memang minat politik..aku tak minat sangat politik tapi aku amek tahu gak la..pulak dia ni kalau aku silap cakap dia sempang masuk politik..kutuk ****** kaw2..aku diam malas nak perang mulut..

Sampai beberapa hari lepas sebelum cuti, entah apa yang aku silap cakap sampai dia simpang masuk politik macam biasa..siap cakap "aku minat politik"..dah tu, aku tanya dia," betulkah?"..dia angguk..aku pun try susun ayat"kalau kau minat politik kau mesti tau siape sebenarnya yang betul kan?" tanya aku sambil bermain-main dengan ikan laga aku( bawak pergi kolej tau)..yang aku terperanjat dia angguk..lepastu dia cakap kenapa dia sokong..sebab bagi bapak dia banyak projek la, ape lagi la..aku pun dengar dan angguk je..

Tapi lepastu aku terfikir..sanggup jugak manusia ni menyorok kebenaran demi kepentingan sendiri..dah tu siap provoke sana sini..budak bawah umur pun dah terikut-ikut dengan sikap pemimpin yang nohorom ni..ape agaknya nasib masa depan..haish..kenapa aku sibuk pikir benda puaka ni..haish!!!

p/s: nampak budak2 sekarang ni tak senonoh cakap gambaran pemimpin masa depan la, ape bagai..tapi pemimpin sekarang dah bagi contoh..huahuahua...

Rabu, 6 Julai 2011

LAGI-LAGI PASAL ISU MAKANAN

INI bukan kisah pasal selet ayam KFC kat kasut tapi pasal cerita warung tempat aku..nama tempatnya adalah rahsia..malam tu aku dan member aku pergi order makanan..tapi masa dia nak masak tu kitaorang tak duduk pon, cuma berdiri je menghadap dapur dia..alang-alang tu boleh skodeng cara dia masak..hehe..

Masa tengak kusyuk mata aku meliar pak cik pembantu dapur pun nak potong daging yang sudah direbus..tiba-tiba salah satu daging tu jatuh..aku ingat dia nak pergi amek basuh tapi, dia terus letak atas papan pemotong tu dan zap..zap..zap..

Aku pandang member aku dan tanya'kau nampak apa yang aku nampak'? member aku angguk laju je..pergh..tak tahu aku  nak cakap apa..lepastu kue tiau goreng 2 milik kami pon siap..aku pon blah la pastu sebab beli bungkus..nak makan kat bilik..hehehe..

Tapi aku sangat musykil..lepas dia potong daging tu dia ambil masuk kuali..pastu kue tiau kitaorang siap..jadi sah2 la aku yang kene!!!!huaaa!!! serius esok harinya member aku berak-berak..aku suspek daging tu masuk dalam kue tiau dia..kesian betul..fuh..

p/s: naseb baik aku tak kene tapi...mee kami dimasak 1 kuali..noo!!!

Isnin, 4 Julai 2011

JANGAN KEDEKUT SEMASA UJIAN

HARI jumaat lepas, aku ada test MGT 162 kat dalam dewan..campur semua kelas..aku memang pakat-pakat dengan member2 aku nak tolong-menolong sesama islam la katakan..tapi aku rancang aku yang tak terjebak sebab masa aku nak duduk sebelah komplot2 aku tiba2 aku kene marah sebab pilih2 tempat..dengan dukacita aku duduk belakang kak mas..tapi okey la sebab dekat2..

Dah duduk sebelah orang lain tu, kenelah cari komplot baru..so, aku pun cuba beramah mesra dengan orang sebelah cakap nak jenguk2 papper dia nanti..tapi dia pulak buat muka sengal dan cara pandangan macam menghina..aku dah terkesima..aku bukannya tak baca buku, cuma tak hafal je..huh!!!



time test, aku pun buat je la apa yang aku tahu sebab tengok papper member2 depan aku dah berisi..dah siap tulis, aku tengok papper budak muka sengal sebelah aku-kosong..aku ni bukannye kedekut sangat kalau bab2 meniru ni,tapi disebabkan sikap dia awal2 tadi aku jadi takde mood nak tolong dia..kita patut tolong orang kerana belum tentu kita akan senang berpanjangan..jadi dengan rasa kelam kabut aku pun bangun hantar papper aku kat belakang sebab kejap lagi nak pergi camping kat Gua Tempurung..ahakz..

p/s: tiada soalan yang susah di dunia ini kalau hentam..:)