Jumaat, 17 Jun 2011

WHAT IS OWNER EQUITY

OWNER equity is the total of resources or funds provided for by its owner. Below is a bit about owner's equity.

1.capital
-the amount of money invested by the owner in the business.

2.expenses
-cost of assets consumed or services rendered to earn revenue.

3.drawing
-withdrawals of assets by the owner

4.revenue
-inflow of cash or assets from the sales of goods or services

Isnin, 13 Jun 2011

BAIK MATI

KATA-KATA PROFESSOR UNGKU AZIZ
1.RAJIN BERCAKAP, RAJIN BEKERJA=BAGUS SEKALI
2. RAJIN BEKERJA,MALAS BERCAKAP=KENE BULI
3.MALAS BEKERJA,RAJIN  BERCAKAP=WAYANG CINA
4.MALAS BEKERJA,MALAS BERCAKAP=TAK GUNA
5.MALAS BEKERJA,SUKA MENGADU=NYANYUK
6.MALAS BEKERJA, SELALU PONTENG=BAIK BERHENTI
7.MALAS BEKERJA, SUKA MENYIBUK=BAIK MATI
p/s:aku tak suka itu nombor 2..ciss!!!

Ahad, 12 Jun 2011

KISAH NAFSU YANG DEGIL PADA PERINTAH ALLAH

Dalam sebuah kitab karangan 'Ustman bin Hasan bin Ahmad Asy-Syaakir Alkhaubawiyi, seorang ulama yang hidup dalam abad ke XIII Hijrah, menerangkan bahawa sesungguhnya Allah S.W.T telah menciptakan akal, maka Allah S.W.T telah berfirman yang bermaksud : "Wahai akal mengadaplah engkau." Maka akal pun mengadap kehadapan Allah S.W.T., kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal berbaliklah engkau!", lalu akal pun berbalik.


Kemudian Allah S.W.T. berfirman lagi yang bermaksud : "Wahai akal! Siapakah aku?". Lalu akal pun berkata, "Engkau adalah Tuhan yang menciptakan aku dan aku adalah hamba-Mu yang daif dan lemah."

Lalu Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Wahai akal tidak Ku-ciptakan makhluk yang lebih mulia daripada engkau."

Setelah itu Allah S.W.T menciptakan nafsu, dan berfirman kepadanya yang bermaksud : "Wahai nafsu, mengadaplah kamu!". Nafsu tidak menjawab sebaliknya mendiamkan diri.

Kemudian Allah S.W.T berfirman lagi yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku, dan Engkau adalah Engkau."
Setelah itu Allah S.W.T menyiksanya dengan neraka jahim selama 100 tahun, dan kemudian mengeluarkannya. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Lalu nafsu berkata, "Aku adalah aku dan Engkau adalah Engkau."

Lalu Allah S.W.T menyiksa nafsu itu dalam neraka Juu' selama 100 tahun. Setelah dikeluarkan maka Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : "Siapakah engkau dan siapakah Aku?". Akhirnya nafsu mengakui dengan berkata, " Aku adalah hamba-Mu dan Kamu adalah tuhanku."

Dalam kitab tersebut juga diterangkan bahawa dengan sebab itulah maka Allah S.W.T mewajibkan puasa. Dalam kisah ini dapatlah kita mengetahui bahawa nafsu itu adalah sangat jahat oleh itu hendaklah kita mengawal nafsu itu, jangan biarkan nafsu itu mengawal kita, sebab kalau dia yang mengawal kita maka kita akan menjadi musnah.
 
 

Jumaat, 10 Jun 2011

AKIBAT MENGAMBIL JAWAPAN DARI INTERNET

PAGI yang luar biasa dari yang biasa kerana kami sedang berada dalam kelas Fahrin Ahmad..tapi Fahrin Ahmad belum masuk ke kelas..

NORA DANISH: oi, aku belum siap nombor 12!!!arghhhh!!! jiwa kacau...

MASIDAYU: relax..ambo tak buat lagi banyak..asal dah siap banyak ni Nora Danish? bila buat?

NORA DANISH:pagi tadi aku bangun pukul 4.30 pagi nak siapkan..time tu kan internet laju..hehe..

FARAWAHIDA: aku lagi bannyak tak buat,bai..owh..ko salin dari internet ea..

NORA DANISH:ha'a..sikit-sikit tengok buku la..takpe..nanti main exchange papper la..hehe

REMI ISYAK: woi!!!relax la..Fahrin Ahmad baru turun kereta..

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
FAHRIN AHMAD: let's discuss the answer..Masidayu, answer no. 11..

(berlaku pertukaran kertas antara Nora Daish, past kepada Farawahida dan sampai ke tangan Masidayu..Fahrin Ahmad melihat kejadian itu dan mengkagumi semangat tolong-menolong antara mereka)

MASIDAYU:The singa is a  liar's animal with difference tail with each other like alex in Madagascar..bla..bla..bla..(dibaca dengan tergagap-gagap kerana tulisan Nora Danish seperti tulisan tangan di botol ubat)

FAHRIN AHMAD:what? kenapa masuk Madagascar, singa semua ni? kita kan belajar akaun? you should explain about assets..

NORA DANISH:( ketawa sampai Fahrin Ahmad pandang pelik tapi buat dek je)

FAHRIN AHMAD:(membebel panjang sebab dah nampak Masidayu baca jawapan orang,salah pulak tu,tak siap kerja..)

NORA DANISH:( bengang sebab jawapan salah..padahal Fahrin Ahmad sendiri cakap dalam buku tak lengkap..kene buat rujukan tambahan..suruh search google la..

p/s:rujukan terbaik carilah di perpustakaan ;)

Khamis, 9 Jun 2011

MARI TENGOK!!

AKU ada kene buat blog untuk assignment aku..blog yang ni pon terkial-kial nak curi masa untuk update,ni tambah blog lain pulak..10 peratus pulak tu markahnya..jadi,kalau ada sapa-sapa nak tengok blog aku yang full english, klik sini....tapi english aku berterabur..huhu..kalau sudi boleh la tegur-tegur mistake aku dalam penulisan kat blog itu..yang kat blog ni tak payah la tapi kalau nak tegur jugak boleh je..tegur la,tegur la, aku tengah hati kering ni :)

p/s:hati kering tapi jiwa kacau!!!assignment berlambak :(

Selasa, 7 Jun 2011

DEFINE ASSETS AND EXAMPLES OF ASSETS

1.NON-CURRENT ASSETS
-assets that have a useful life more than 1 year. It used in business operations to generate profit.
e.g. land and building,plant and machinery, vehicles, notes receivable, real estate

2.CURRENT ASSETS
-can be converted into cash within 1 year.
e.g. stock, debtor, cash in hand, accounts receivable, inventory

3.INTANGIBLE ASSETS
-is assets that cannot see with eyes.
e.g. patents, copyright, franchises, godwill, trademarks

4. INVESTMENT
-assets get by buying share on companies.
  1. Investments in securities such as bonds, common stock, or long-term notes.
  2. Investments in fixed assets not used in operations (e.g., land held for sale).
  3. Investments in special funds (e.g. sinking funds or pension funds).
p/s; resourses :http://en.wikipedia.org/wiki/Asset, Albar :)

Khamis, 2 Jun 2011

TAK BOLEH KOMEN?

KEBELAKANGAN ni aku memang busy dengan assignment..walaupun tak sampai seminggu aku meenghadiri kuliah tapi belambak kerja nak buat..lagi satu, dek kerana lama aku tak sign in blog ni, komen orang pon aku tak boleh balas..nak sign in pon bertukar emel dan x dapat dikesan..aku tak tahu!!!!!!!