Rabu, 27 April 2011

RAHSIA ORANG KEDEKUT ILMU

ENTRI kali ini sebenarnya tentang pengalaman aku..bukanlah tips-tips atau apa-apa kenyataan yang membongkar rahsia kejayaan seseorang, cuba berdasarkan pemerhatian aku terhadap 2 orang sahabat di kurun yang berbeza..

member pertama-nani (bukan nama sebenar)
dia ni seorang yang pandai..kitaorang sama-sama duduk asrama..eleh,tapi result UPSR sama je dengan aku..masuk form 1 aku jadi bengap(hidup ibarat roda,kaangkala kita di atas, kadang kala kita di bawah..bayangkan sekolah rendah kalau ada wakil sekolah selalu aku akan terpilih..okey habis..)
dia ni, kalau member-member aku yang lain tanya pon dia tanak ajar kami,bukan aku seorang..alasannya ialah "aku tak boleh ajar orang, nanti aku sendiri lupa. Dulu aku ada pernah ajar sorang budak ni, lepas itu aku pulak yang lupa"..aku tahu memang tidak relevan sebab semua orang yang aku tanya akan cakap, kalau ajar orang kita makin pandai..tapi pernah dia terpaksa ajar aku (aku sorang je) atas sebab-sebab personal..nasib baik aku cuma bermasalah dengan mathematics..lepas PMR dia pindah teknik..

study sebelum SPM
member kedua-dayani(bukan nama sebenar)
ini hal semasa form 4 & 5..dia ni budak baru masuk asrama..pandai..PMR straight's A..tapi tak kedekut ilmu..dia cakap UPSR dia lagi teruk dari aku, tapi tengok pencapaian dia sekarang mungkin sebab dia tak kedekut ilmu..semasa form 5 aku belajar sama meja dengan dia dekat asrama(duduk bertentang mata)..katil pon sebelah aku..memang rapat la dikatakan..DIA TIDAK KEDEKUT ILMU,MAKANAN. DAN AIR MATA
Kalau aku tak faham,dengan senang hati dia ajar aku..kadang-kadang aku yang takut nak tanya dia sebab tekun sangat belajar tapi nanti dia marah kalau aku tak tanya..jadilah dia buku rujukan aku..member-member lain pun dia tolong..ayat biasa dia"kalau ajar orang, kita jadi lagi pandai"..aku suka ayat tu..aku suka tanya chot kalau subjek matematik sebab sambil belajar sambil usik-usik(keluar tajuk)..satu hari, si dia cakap, "kita paling suka matematik,lagi suka kalau orang tanya"..jadi aku faham la maksud dia..hehe..selepas tu, aku cuma tanya matematik tambahan je kat chot..mathematic aku tanya si dia..

jadi,perbezaan mereka ialah antara kedekut ilmu dan tidak kedekut ilmu..yang lain malas nak cakap..mari lihat persamaan mereka....

1.datang dari keluarga susah
2.memiliki ramai adik-beradik
3.pelajar yag pandai cemerlang
4.orang kepercayaan cikgu
5.harapan keluarga
6.berkulit sawo matang(keluar tajuk)

untuk entri yang akan datang, aku ingin berkongsi kisah ustaz Ali tentang akibat kedekut ilmu..siapa ustaz Ali, nantikan entri akan datang..

p/s:identiti sebenar mereka dirahsiakan..

11 ulasan:

  1. orang yg kedekut ilmu ni tak kemana lahh..

    BalasPadam
  2. klau dduk dlam klas dax pndai mmng nmpak sgt budak2 kdkut ilmu.. nk dorang pny rsult je bgus.. xreti2 nk tlong lgsg.. grr~~

    jemput singgah ANASAURUS :)

    BalasPadam
  3. Sweet talker; betul..mungkin hari ini hari dia tapi esok belum tentu..

    Farhana; Tak semua kot..budak2 sekolah sy yg kelas pandai pon x macam member yang pertama tu..padahal dia bukan kelas pertama..

    BalasPadam
  4. nakal': ko penah kene gak ea jo?huhu..diam2 suda yup.. :)yg ke-2 tu sebut je..

    BalasPadam
  5. hehehe... mungkin ada ramai yang kedekut ilmu dikalangan kita.

    saya ada tulis tips untuk berjaya di universiti.

    jemputlah ke blog saya yea.

    10 tips untuk berjaya di universiti

    BalasPadam
  6. not irene;saya stuju dgn awak..moga2 cepatlah golongan ni sedar sebelum jadi macam saya..erm..

    BalasPadam
  7. ada coursemate yg kedekut ilmu tapi pandai...

    BalasPadam
  8. numasara;owh biasa la..smlam saya post pasal kawan saya yang kedekut ilmu..takpe, cuba try suruh dia baca entri ni..mana tau dia insaf..hehe

    BalasPadam
  9. hahahaha. pengalaman.. byase la tuh.. x ke mne org yg cm ue..

    BalasPadam
  10. blood:pglaman sedih orang tanak ajar..huhu

    BalasPadam

sila-silalah tinggal link blog anda untuk dijejaki :)