Sabtu, 30 April 2011

STATUS DI FACEBOOK YANG AKU NAK KONGSI

HARI ini aku nak tunjuk status-status yang aku berminat nak print screen..macam-macam ragam manusia yang ada dalam dunia ni..ini adalah status yang aku ambil dari rakyat malaysia yang berumur 17-20 tahun..
Mari lihat samada status anda tersenarai..















Nama terpaksa dihighlight untuk mengelakkan kemaluan.Kepada sesiapa yang tidak berpuas hati samada aku telah mempamerkan status kalian atau tidak, sila maklumkan..hari ini aku baik hati..kalau nak marah aku, marah lah..nak komen pedas-pedas pun terpulang lah..tapi jangan sampai aku jawab "tahi"..

p/s;suka-suka kau je nak putus-sambungan internet..

Jumaat, 29 April 2011

APABILA CATATAN BLOG DISALAH ERTI

MUNGKIN ada yang tertanya-tanya tentang entri aku 2 hari lepas siapakah gerangan yang dimaksudkan kerana aku menggunakan nama aku sebagai watak utama..
Hal ini menyebabkan terdapat  antara kawan aku yag terasa kerana dia juga berpindah ke teknik selepas PMR..relax kawanku..bukan kau yang dimaksudkan..mungkin kau rasa kaulah orangnya kerana kau berkulit sawo matang..hehe..jangan menggelabah, Coco.. orang yang dimaksudkan mungkin telah berubah..ibarat peribahasa ‘pantai lagikan berubah inikan hati manusia’..Cuma kau yang tahu samada dia telah berubah atau tidak kerana kalian satu sekolah..

sebenarnya aku tumpang ping blog kat FB dia..hehe


perasan aku buat kisah dia..huh!nanti-nanti la..

Entri aku semalam bukan bertujuan untuk mengungkit, Cuma sekadar ingin berkongsi tentang serba-serbi kehidupan yang tak pernah aku gambarkan .
Jadi, aku harap dia sudah berubah walaupun pada awal tahun ini aku ada menelefon dia dan ada antara kata-katanya yang seperti ..seperti..eksyen entahla..cara orang yang tidak yakin kebolehan orang (tidak berfikir di luar kotak)..nak tanya Coco,macam taknak...aku  tidak berada di sekolah mereka dan tidak berkesempatan untuk ‘membaca’ fikirannya..
Harap siapa yang kedekut ilmu boleh berubah..aku pun dulu kedekut ilmu semasa sekolah rendah(pengakuan ekslusif) dan korng tahu apa jadi pada aku?
p/s; semalam aku mesej dia..tengah masalah cinta..ermm cinta budak-budak..

Khamis, 28 April 2011

RAHSIA ORANG KEDEKUT ILMU 2

BERDASARKAN entri aku lepas, (RAHSIA ORANG KEDEKUT ILMU) kira aku nak sambung cerita ustaz Ali,guru agama aku semasa tingkatan 4 dan 5..pasal akibat kedekut ilmu
Ceritanya begini..

Dulu ustaz ada sorang kawan semasa sekolah menengah..dia ni kedekut ilmu..kalau orang Tanya dia topic apa yang masuk periksa, dia akan cakap “kau baca lah semua” walaupun dia tahu..dia selalu dapat nombor satu dalam kelas..ramai kawan sekelas ustaz aku tak puas hati dengan dia..
Sampai lepas spm..ustaz aku sambung pengajian ke Jordan..kemudian balik ke Malaysia..dipendekkan cerita ustaz Ali dapat tawaran jadi warden dekat sekolah dia dulu...
Suatu hari,kawan dia yang kedekut ilmu ni datang tengok sekolah lama-tempat ustaz Ali jadi wardan..ustaz pon suka la jumpa kawan lama..dia ajak masuk bilik wardan dan bual-bual..sepatah ustaz Tanya sepatah dia jawab dan angguk je-kurang bercakap..sampai dia nak tumpang tandas..ustaz Ali ni tergerak hati nak bukak beg kawan dia tu, lepastu dia jumpa barang-baju,kain pelikat,gambar kelas mereka dan sebilah pisau (cerita 6 jahanam,satu bunuh,pangkah)..ustaz Ali dah takot..
Lepastu kawan dia balik..esok ustaz cuba talipon kawan lama dia yang lain..bual-bual rupanya kawan dia tu dah sakit mental..dah seminggu hilang tak balik rumah..rupa-rupanya dia nak cari balik kawan-kawan dia dan nak belajar semula supaya dapat ajar kawan-kawan dia-taknak kedekut ilmu lagi..tapi dah terlambat..kawan-kawan yang sederhana pandai dah ada pekerjaan tapi yang pandai kebabom ni jadi gila..

p/s: Allah tak bagi semuanya pada kita..tapi Allah suruh kita berkongsi-ilmu,harta,tenaga.....

Rabu, 27 April 2011

SEDIA ADA DAH

Cukup tak gambar tu sebagai bukti?hehe..masa first saya buat bloglist memang dah masukkan blog Bangku Kosong ni..kenapa?erm..sebab suka baca blogni la..

RAHSIA ORANG KEDEKUT ILMU

ENTRI kali ini sebenarnya tentang pengalaman aku..bukanlah tips-tips atau apa-apa kenyataan yang membongkar rahsia kejayaan seseorang, cuba berdasarkan pemerhatian aku terhadap 2 orang sahabat di kurun yang berbeza..

member pertama-nani (bukan nama sebenar)
dia ni seorang yang pandai..kitaorang sama-sama duduk asrama..eleh,tapi result UPSR sama je dengan aku..masuk form 1 aku jadi bengap(hidup ibarat roda,kaangkala kita di atas, kadang kala kita di bawah..bayangkan sekolah rendah kalau ada wakil sekolah selalu aku akan terpilih..okey habis..)
dia ni, kalau member-member aku yang lain tanya pon dia tanak ajar kami,bukan aku seorang..alasannya ialah "aku tak boleh ajar orang, nanti aku sendiri lupa. Dulu aku ada pernah ajar sorang budak ni, lepas itu aku pulak yang lupa"..aku tahu memang tidak relevan sebab semua orang yang aku tanya akan cakap, kalau ajar orang kita makin pandai..tapi pernah dia terpaksa ajar aku (aku sorang je) atas sebab-sebab personal..nasib baik aku cuma bermasalah dengan mathematics..lepas PMR dia pindah teknik..

study sebelum SPM
member kedua-dayani(bukan nama sebenar)
ini hal semasa form 4 & 5..dia ni budak baru masuk asrama..pandai..PMR straight's A..tapi tak kedekut ilmu..dia cakap UPSR dia lagi teruk dari aku, tapi tengok pencapaian dia sekarang mungkin sebab dia tak kedekut ilmu..semasa form 5 aku belajar sama meja dengan dia dekat asrama(duduk bertentang mata)..katil pon sebelah aku..memang rapat la dikatakan..DIA TIDAK KEDEKUT ILMU,MAKANAN. DAN AIR MATA
Kalau aku tak faham,dengan senang hati dia ajar aku..kadang-kadang aku yang takut nak tanya dia sebab tekun sangat belajar tapi nanti dia marah kalau aku tak tanya..jadilah dia buku rujukan aku..member-member lain pun dia tolong..ayat biasa dia"kalau ajar orang, kita jadi lagi pandai"..aku suka ayat tu..aku suka tanya chot kalau subjek matematik sebab sambil belajar sambil usik-usik(keluar tajuk)..satu hari, si dia cakap, "kita paling suka matematik,lagi suka kalau orang tanya"..jadi aku faham la maksud dia..hehe..selepas tu, aku cuma tanya matematik tambahan je kat chot..mathematic aku tanya si dia..

jadi,perbezaan mereka ialah antara kedekut ilmu dan tidak kedekut ilmu..yang lain malas nak cakap..mari lihat persamaan mereka....

1.datang dari keluarga susah
2.memiliki ramai adik-beradik
3.pelajar yag pandai cemerlang
4.orang kepercayaan cikgu
5.harapan keluarga
6.berkulit sawo matang(keluar tajuk)

untuk entri yang akan datang, aku ingin berkongsi kisah ustaz Ali tentang akibat kedekut ilmu..siapa ustaz Ali, nantikan entri akan datang..

p/s:identiti sebenar mereka dirahsiakan..

Selasa, 26 April 2011

KOLEKSI-KOLEKSI DUIT SYILING

HARI ini hari selasa..
aku nak buat entri tapi takda idea kerana mengalami tekanan perasaan ekoran dari bunyi aneh yang dibuat oleh jiran aku..klik sini lakau nak tahu apa..
jadi, aku mengambil inisiatif untuk menyajikan koleksi duit-duit syiling yang aku jumpa kat pakcik google..





syiling Sepanyol
Syiling ijang emas

syiling Amarika lama

syiling Thailand

ok..mungkin cukup setakat ini..aku dah tak depress lagi..

p/s: senyap pon..zzZZ

Isnin, 25 April 2011

TEKANAN PERASAAN DI NEGARA SENDIRI

SEBAGAI manusia yang mempunyai otak dan perasaan, aku tidak terlepas daripada mengalami tekanan yang boleh menjerumuskan aku ke kepada tekanan perasaan..
Dulu..
Aku merupakan seorang kanak-kanak riang yang ceria.. tapi kini keceriaan itu kini seringkali  berselang seli diganti dengan tekanan..
Sewaktu entri ini ditaip, aku sedang mengalami tekanan itu..
Hal ini berpunca dari trauma aku terhadap jiran sendiri, bukan jiran yang buat hal menjemur baju atau membuang sampah di kawasan rumah orang, tetapi masalah ini berpunca dari aku sendiri..apa puncanya???ialah jawapannya aku tidak memahami bahasa tamil..
Aku mempunyai sekeluarga jiran berbangsa india..depan rumah aku cina~1 Malaysia..
Aku suka..menunjukkan perpaduan..
erm..back to the topic, aku tak tahan jiran aku yang india ni suka bukak radio kuat-kuat!!! Lagu tamil!!! Masalahnya aku tak paham!!! Kalau aku paham memang aku suroh dia bukak besar lagi sampai pecah speaker!!!
Mungkin sebagai manusia yang suka menganjeng, aku boleh balas dengan bukak juga radio kuat-kuat , Cuma masalahnya,aku dah banyak ketinggalan dalam bab-bab lagu sedap!!!nanti aku bukak radio jadi tekanan dalam rumah sendiri..TIDAAAAK!!!!
jadi,aku memang tabik la kat family india ni sebab gagal memberi  aku idea untuk menganjeng dia balek..

p/s:arghhh!!! Aku yang depress!!!

Ahad, 24 April 2011

TOLONG AJAR AKU MAIN (T_T)

AKU ni innocent..tak tau apa-apa pasal game-game ni..siapa boleh ajar aku main???
Dah bersawang dekat FB aku benda alah ni..aku nak jugak tolong-tolog budak yang hantar-hantar and jemput aplikasi ni..monster makin dekat la, main dress up la,lumba bina bangunan,kucing lapar, dan banyak lagi..aku pon tak faham..

semua tu memang menarik minat kanak-kanak riang macam aku ni nak main sekali..tetapi malangnya..
aku tak reti main..aku pernah try nak main tapi loading nak lebih setengah jam and bape lame la lagi..ada yang aku terus close kerana sangat lama sama seperti aku close blog yang loading lambat..aku ni memang penyabar setakat 30 minit je..yang ballance aku buat benda lain..hehe..pernah jugak aku lepas loading, aku gembira dapat tengok kucing jalan-jalan..tapi then aneh-aneh la..nak makan,minum,couple,mandi and ape ntah lagi..tak tau aku nak manage..nak pakai points..aku pandai pulak bab points-points game kat FB ni..


so,kepada member-member yang jemput aku jadi jiran cityville ke apa, jangan la marah kalau aku tak layan..sebab aku tak reti main..kalau setakat games dalam lappy ni aku faham la..loading pon sekejap je..

p/s: aku pakai broadband..orang kata broadband memang lembab..betul ke?

Sabtu, 23 April 2011

AYAM: AJAK-AJAK AYAM

PERNAHKAH kita tengok ayam mencari makanan?aku pernah..
mencuci mata memandang kehijauan alam beserta haiwan-haiwan..
aku lihat dan aku dapat menilai ayam tu..what??menilai ayam macam mana?

macam gini..
kalau segroup ayam sedang mencari makan dia akan kais-kais tanah (ntah apa yang nak dimakan) nanti ayam jantan panggil-panggil ayam betina makan~kalau dah jumpa makanan..
ayam betina pon datang walau dia sedang makan tapi lastly ayam jantan tu da makan makanan yang dia jumpa tanpa menunggu kehadiran ayam betina..

so, dari situ lah wujudnya pribahasa yang berbunyi ' ajak-ajak ayam'

orang kita memang berbudi bahasa, kalau tengah makan , jerit 'woi, makan-makan'..kalau nak pergi jalan cakap'jom jalan-jalan'..walau pada hakikatnya cuma ajak-ajak ayam..:)

p/s:jom klik-klik 'blog'~bukan ajak-ajak ayam

Khamis, 21 April 2011

JANGAN BUAT MACAMNI!!!! 2

INILAH realiti masyarakat kini..macam-macam hal yang dilakukan..ini merupakan sambungan dari JANGAN BUAT MACAMNI!!!! , iaitu tentang kejiranan..kita cuba perhatikan gambar di bawah...

Buang sampah di rumah orang-jiran..
aku tahu,bukan orangni je yang buat malahan ramai lagi..depan rumah dia (batu merah) bersih je tapi dia letak deekat rumah jiran..bukan setakat sampah, siap letak tong sampah lagi..ish..ish..ish..
cerita jiran ustaz aku dulu,jiran kawan aku dan di kawasan kejiranan aku memang berlaku..                      aku tak payah jalan jauh pun nak ambil gambar ni..gambar ni diambil dari depan rumah aku, cuma bukan rumah aku menjadi mangsa sama seperti kes sidai baju..

entri ni bukan bertujuan untu menjatuhkan sesiapa,cuma nak menganjeng  menyebarkan bahawa jangan buat rumah orang macam *&^$%##..kita tak boleh hidup sorang-sorang..banyak hati perlu dijaga walaupun tidak semua orang akan berpuas hati..

p/s: agak-agak dia tahu tak semalam aku snap gambar rumah dia? aku snap tu time hujan,so line tengah clear.. :)

klik sini kalau ada pape..


Isnin, 18 April 2011

PERISTIWA SEMASA TEST JABATAN PENGANGKUTAN JALAN (JPJ)

PERHH..
rasa berdebar-debar macam takde jantung..last2 sampai la turn aku..

TEST DI DALAM BUNGA RAYA
ready!!!okeyh, setel buat bukit..
pergi parking..buat parking, setel..tekan hon and angkat tangan..
yeah aku berjaya!!!!berjaya!!!
exited sangat lalu parking kat tempat untuk buat bukit kembali..
aku tengok dari dalam kereta orang2 yang tunggu turn nak buat bukit semua tengok aku and sengih2..
aku suke giler dah setel..
keluar dari kereta dengan rasa bangga!!!
tiba-tiba "dik,kenapa tak buat 3 point turn???"
huh!!!!!!!!!!
"fail2"!!!
"ergh...lupe la encik "

orang lain fail muka monyok,aku fail ketawa2..

TEST DI JALAN RAYA
pergh!!!muka tester dia garang..
aku bukak pintu cakap "assalaamualaikum,encik"
"walaikumsalam"terus senyum ceria muka dia tetiba..hehe..
keluar...........
ada kene buat ballancing,chill babe, aku selalu lepas bende ni~bajet pro
orait,go!!
kebelakang!!
arghh!!!dipendekkan cerita last2 tester tu yang tarikkan handbrake..
lepas dia tolong, aku dah tak tengok muka dia..
bawak kereta.."matikan signal..brake2!!..jalan2!!..slow2.."Dia boleh ajar aku sikit-sikit..
aku memang fedup..habis,fail aku..
dah setel..eh,lulus jalanraya..hehe..dapat 17/20..
ermm..agak2 kalau aku tak lupa buat 3 point turn boleh lulus terus tak?

p/s:orang lain fail sebab salah buat 3 poin turn,aku fail sebab tak buat 3 point turn!!memang aku nak kayakan bunga raya!!

Ahad, 17 April 2011

APA KAU SIBUK!!KUBUR LAIN-LAIN!!!!!!

APA kau sibuk,kubur lain-lain!!!tak payah nak eksyen nasihat aku, kau tu baik sangat ke???

Ini lah antara ayat-ayat power yang biasa kita dengar bila nak nasihat orang..bersempena kekeringan idea harini,aku blogwalking ke serata pelosok tanah air dan terbaca satu entri yang membuka minda aku bagi idea pada hari ini..watch out!!bukan copy and paste..

Inilah realiti masyarakat pada hari ini yang kita ketahui..masa aku banyak habis di depan lappy dan apabila aku keluar rumah aku merasakan asing di tempat sendiri..banyak betul benda dah jadi sekarangni yang umum ketahui..ermm..

' kubur lain-lain' memang sinonim menjadi ayat pilihan mereka untuk meneruskan kejahatan..tapi,kita tak pernah dengar orang cakap 'mana ada!!' kenapa?? sebab memang betul..

Jadi kita hanya perlu jawab ikut logik akal sahaja memandangkan dia pon kepala tak logik..'huh!!!aku tau la kubur lain-lain,tapi kalau kubur kau sebelah aku nanti macam mana???tak ke menyusahkan aku jugak dengar orang terpekik terlolong!!!baik aku tegor sekarang biar akan datang aku aman sikit, mana lah tau kan..

p/s: aku bukan la baik sangat tapi kalau tiada siapa menegur siapa mahu tegur sebab tiada orang yang sempura..ni yang aku suka pasal blogwalking..:)

Sabtu, 16 April 2011

segmen irwanmiswan: budak kampung vs budak bandar!!!

KITA ada segmen lagi..nak join klik sini


soalan untuk budak bandar sahaja:
  1. memang dari kecik duduk kat bandar?
  2. ape yang best nye duduk kat bandar?
  3. ape yang tak best nye duduk kat kampung?
  4. andai diberi peluang,mahu duduk di bandar sahaja atau nak duduk di kampung?kenapa?
1.taklah..time baby duduk kampung..umur 8 bulan baru mak bawak balik jb..
2.best?ermm..senang nak jalan2, bandar banyak peluang pekerjaan..lebih kurang la..
3.tak best?emm..selalu terpijak tahi ayam kot..
4.mahu duduk kampung..sebab banyak fresh air..mata pun sejuk tengok pokok-pokok..

KEGUNAAN LAIN KERUSI

SIAPA yang tak tahu kerusi ataupun omputih cakap chair..
Kerusi selalu digunakan untuk duduk yang biasa kita lihat..antara kegunaan lain kerusi selain dibuat duduk ialah;
1.berdiri atas kerusi
Tak semua orang tinggi kita sedia maklum,jadi kerusi memang perlu..kalau disekolah pula kekadang akan dengar ayat ni ‘siapa bising berdiri atas kerusi’..hehe
2.baling-baling
Kadang-kadang kalau bergadoh pon baling-baling  kerusi macam kat kedai makan atau sekolah atau lain-lain.
3.angkat barang
Jangan angkat barang berat-berat..ada alternatif lain guna je..macam gambar ni:
Mula-mula lapik dengan apa-apa yang boleh elakkan kerusi kotoratau rosak
 Pastu letak pasu/barang lain atas kerusi beroda..then tolak ke tempat yang diingini..

p/s :kalau ada lagi kegunaan lain marilah share sama-sama :)

Jumaat, 15 April 2011

KENAPA AKU TAK MASUK BLOG ITU

TAK semestinya aku tak masuk blog tu aku tak suka..kalau aku tak masuk tipu la kalau aku cakap aku tak suka blog tu..sebab belum tahu isinya bagaimana..
Banyak factor yang menyebabkan aku tak suka masuk sesebuah blog itu walaupun blog member sendiri..bukan aku tak sudi tapi seolah-olah owner tersebut yang macam tak sudi aku nak review blognya..tapi banyak lagi factor-faktor  lain:
1.internet lembab
Ni bukan salah siapa-siapa..kalau dah setel aku dengan sukacitanya akan menerjah balik..kalau ini terjadi aku beralih  menghadap tv..
2.blog lambat loading
Khas kepada blog yang penuh widget dan banyak entri kat fronntpage..Aku akan tunggu  sampai abis main game poker or mahjung..tak setel2 loading,  good bye
3.blog not found
Carilah aku  blog lain utuk direview..
4.tak tau link
Kalau aku klik link tak ada(khas kepada follower) aku pergi ke www.facebook.com

p/s:kalau internet laju selalunya aku tengah tidur..zzZZ

BEN ASHAARI GEGAR LAGI

MACAM biasa..banner menunjukkan sgmen bersama abg ben..mahu join macam biasa klik sini



Khamis, 14 April 2011

AKU SAYANG DIA TAPI AKU JUMPA LAGI BAIK :)

BUKAN salah aku kalau aku tinggalkan dia..aku jumpa yang lumayan aku pun tak salahkan dia..aku kenal dia pon melalui kawan aku yang rekemenkan..tapi aku belum cakap dengan dia, just kalau boleh biar dia sedar sendiri yang tau aku taknak dia lagi..aku bukan takot nak bagitau dia,just malas nak menunggu.. dah lama aku pikir pasalni..2 hari hidup aku diselubungi kebuntuan dan akhirnya aku ingin meninggalkannya..sorry sayang :)
Kenapa nak tinggal?
Kerana pada suatu hari ada orang rekemenkan aku dengan yang lain..aku lebih terpikat dengan dia..aku nak mintak  maaf sebab aku macam cinta pandang pertama dengan yang ni..kalau nak tau siapa yang berjaya membuatkan aku meninggalkannya  klik sini..

p/s:aku tanak makan sorang..jadi paham-paham la ye..aku tak paksa tapi kalau tak klik macam mane nak tahu?

TUNGGANG KUDA PERCUMA

SEMALAM aku jalan-jalan di malam hari..lokasi sekitar Bandaraya Johor Bahru termasuklah Danga Bay..semasa di Danga Bay aku nampak ada orang naik kuda..aku tengok je aku tahu dia dapat naik percuma-pakej..

Kalau nak dapat pakejni kene ada anak kecik..kalau tak nak naik kene bayar..

p/s: pagiku yang konpius :(

Rabu, 13 April 2011

Bloglist 1 Bulan Bersama Dunialelakimaskulin.com

EH,bloglist..nak join klik sini

1) Mesti Follow blog Dunialelakimaskulin.com
2) Pasti yg utama anda mesti lah meletakkan Header blog Dunialelakimaskulin.com dan header tersebut dilinkkan ke blog DLM 
3) Tulis sedikit artikal tentang Dunialelakimaskulin.com
4) Last sekali kena tag 3  blogger lain.
5) Tinggalkan link anda pada comment entry ini ok senang nak rujuk nanti. 


1.Dah
2.dah
3.Dunialelakimaskulin.com ialah sebuah blog yang banyak berkisar tentang lelaki. Namun, banyak info boleh dikongsi bersama walaupun berlainan jantina.Nak skodeng apa-apa pon boleh kat sini :)
4.tag 3 blogger;s ,damien,bibie
5.ok!

Minggu Orientasi UBM | Mari Berkenalan

PAGI yang mulia ni kita join ini minggu orientasi Universiti Blogger Malaysia..mari join sama-sama dengan klik sini
 
 
 
 
1.letakkan banner UBM dalam entry anda.


2.nama anda dan nama blog anda
nama saya Nani Dayani..blog saya bernama THE RiNG

3.sejak bila mula berblog.
sejak september 2008 tetapi telah lama meninggalkan blog..mula aktif berblog pada tahun ini..

4.apa pandangan anda mengenai dunia blog darsawarsa kini.
dunia blog dijadikan medan untuk menyebarkan segala wadah yang dapat dikongsi bersama tanpa ditapis..juga, blog kini lebih bahaya kerana banyak fitnah serta penulisan yang ingin mejatuhkan seseorang..tak kurang juga ada yang menggunakan kearah kebaikan seperti berkongsi nasihat, resepi, dan info lain lagi

5.pandangan anda mengenai IPTM (institut pengajian tinggi maya) pertama ini
Satu hasrat yang murni kerana dapat mendekatkan lagi para blogger di samping dapat menyediakan aktiviti berfaedah antara para blogger



SEGMEN: DIY!

MALAM malam gini rasa bosan..jalan2 jumpa segmen mahu join ini segmen..nak join gak klik sini


10 fakta tentang diri saya
1.perempuan
2.tak suka sikat rambut
3.pendiam
4.suka menganjeng
5.suka usik orang
6.degil
7.aneh(member cakap)
8.anak tunggal
9.kene marah hari-hari
10.benci mengunyah

10 perkara/perkataan yang selalu saya sebut.
1.aku kat sini
2.baik punye
3.Chot!!!Chot!!!
4.aku bakar kang
5.nasib baik
6.woii
7.huh
8.ermm
9.sukati aku la
10.mende kau

10 perkara “pertama kali” dilakukan dalam hidup saya
1.marah tak lepas kplspm
2.amek lesen
3.selamatkan katak lemas
4.minum air kelapa secara over dose
5.join segmen Nazim Nasri
6.berpisah dengan 7 member baik
7.amek gambar jiran sidai baju
8.tangkap jentik-jentik untuk makanan ikan
9.minum kopi
10.jalan kat bandar sesorang

Selasa, 12 April 2011

TUTORIAL: JANGAN SOROK BLOG ANDA!!!

BERSEMPENA dengan otak aku yang tengah ting tong  mencari idea ni, tetiba aku terfikir nak buat tutorial (ceh macam aku ni pro sangat) pasal jangan sorok blog..nak tahu? Tengok je la..
Gambar di atas tu penah nampak?er..maksud aku kita tak tahu link dia..ermm..ni aku nak tunjuk sikit supaya link boleh detect..mana tau tetiba aku meroyan nak main jenguk2 blog follower aku tapi klik2 kat gamba tak keluar link..memang betul2 meroyan aku..ok,start..

Er..aku guna bahasa ibunda aku la..boleh paham kan..ok abaikan..
Memula pergi kat edit profil..

Then, akan keluar gini..klik pilih blog untuk dipaparkan
Akan keluar macamni..pastu tick jelah yang aku bulatkan tu..dah?
Simpan tetapan
Kalau ada lebih dari satu blog tick je yang mana nak show..nak tick semua pon ada aku kesah? Hehe..memain je..jangan marah..

p/s: aku dulu pon penah kene tegor pasal link tak keluar..hehe..tak percaya? Tak paksa..kihkihkih
       Tapi aku taktau la pulak kalau korang memang sengaja nak sorok blog..huhu..

TAK BUKAK-BUKAK!!AKU BUKAK KARAG!!

DARI semalam aku tunggu rupanya harini..takpe2 aku sabar..
aku bukak harini...dah hampir 4 kali..last ni jawapannya..
okey2  i'll wait..but, pukul 11 malam pon lepas 12 t/hari an..er..so sekarang aku tengah pikir nak bukak bila..aku tengok si chot pon dah online pepagi buta sama macam aku..tapi sekarang dia da offline la..fed up la tuh..

p/s: peagi buta memang nak cari entri mengarut kat blog aku ni :p

Isnin, 11 April 2011

AKU JADI BINI MUDA???

SEMALAM aku takde post any entri so kita sambung harini..

Pada hari sabtu yag lalu, aku bersama parents jalan2 pergi jalan..sampai lah kat Smart and belilah apa2 je yang nak dibeli..sat,jumpa kawan lama bapak aku..diaorag pon bertegur la..then tengok aku lain macam tanya bapak aku, eh din,ni ke bini muda ka? bapak aku ketawa cakap eh,ni anak aku yang kecik..mak aku pon gelak je la..

Adoi,muka aku ni macam orang dah kawin ke? aiya..wa solo lagi la..

Huh..short entri for today maybe..:)

Sabtu, 9 April 2011

AKU TAKNAK BERBLOG LAGI!!!

AKU tanak berblog lagi!!aku dah fedup dengan internet yang lembab time2 hujung minggu..time2 gini memang sesak sebab cuti sekolah so student2 ada banyak masa nak bukak internet..so time2 gini la dok sangkut2 internet aku ni..jadi, aku mengambil keputusan taknak bebblog pada hujung minggu start hari ini (setelah 2 entri aku post)..

Selain berblog,berFB pon aku macam takde mood..so pape hal nanti aku kejar balik follower aku n nanti lepas hujung minggu baru aku cari balek follower aku..jangan risau,nanti aku jenguk n follow balik korang yek :)

Aku nak meluangkan masa bersama monica..ikan lagaku..

p/s: aku taknak berblog harini dan esok je..then sambung balek dengan wajah baru..eceh..

MARI BUAT SENAMAN MUKA :)

CUMA perlu sedikit sahaja gerakan ringkas. Boleh dilakukan dimana-mana dan sangat mudah.Nak buat sekarang pon boleh.. Mari kita lihat cara-caranya..

1.       Buat gerakan dengan mulut membentuk huruf vokal  A,E,I,O,U
2.       Tersenyum lebar dan tahan  senyuman lebih kurang   5  saat dan relax  sambil menghembuskan nafas perlahan-lahan
3.       Buat  gerakan mulut  seperti mengucapkan  suku kata  WA-WI- WU-WE-WO  diikuti  kata  CA-CI-CU-CE-CO
Senangk kan..

Jumaat, 8 April 2011

Segmen : Kongsi pengalaman

HEHE..harini macam malas nak cari idea buat entry..nak try buat segmen follower baru ciput, kang tak pasal2 segmenku dipandang sepi..tetiba time tengah blogwlking jumpa segmen yang macam baik punye..nak join sekaki klik sini



2. pengalaman masuk form 1 or darjah 1...

INI kisah masa nak masuk darjah 1..sek keb permas jaya (1)..dah la datang sekolah lambat,then duduk belakang sekali, nasib baik tinggi time tu..memang lonely betul tiba2 datag lagi 2 orang budak lagi lambat, lelaki dan perempuan..so, diaorang pon duduk sebelah saya,saya duduk tengah2 diaorang..kitaorang pon belajar macam biasa..nama cikgu kelas saya time tu Suraya binti Buang..saya suke tengok dia-cantik..mula2 masuk kelas tu senyap je..lepas cikgu keluar kelas, saya tegor budak sebelah2 saya..nama syafinaz and fauzie..makin lama makin tunjuk belang budak2 kelas 1 cemerlang 2 ni..then sayaa jadi penolong sebab cikgu marah dengan penolong yang asal..tapi kawan2 saya tak ramai time tu..cuma syafinaz,fauzie,siti nur hidayah,syafiqah syahadaan,aisyah safaring,haireen, and haikal..yang lain tu tak berapa baik..ada yang cakap takot nak kawan saya sebab saya besar macam gengster!!!huh,kalau diaorang nampak saya sekarang saya la paling kecik and keding!!tapi tak boleh disalahkan sebab setiap hari saya dan syafinaz akan berpakat buli fauzi..tapi selalunya syafinaz kene marah dengan fauzie..saya jarang..hehe..fauzie ni time kecik2 darjah 1 dia macam gegirl sikit..tu yang suka dengar dia jerit2..hehe..tapi naik darjah 3 dan seterusnya dia cuba membalas dendam and cari pasal tapi malas nak layan da..then kitaorang lost contact sebab pindah sekolah n pindah kelas..saya pon form 1 da masuk hostel..owh panjang pulak cerita ni macam lari topik da..k2 habis da..

Khamis, 7 April 2011

JANGAN BUAT MACAMNI!!!!


KAT atas tu gambar area kawasan rumah aku..rumah murah je,takpayah nak datang rompak rumah aku..kuikuikui..
Tapi, kenapa aku buat gini?adakah aku nak market?pasal ape lak?..ha, ni kisahnya, aku ada seorang jiran pertengahan umur ni, dia suka jemur baju kat rumah orang sedangkan rumah dia kosong je~cantik takde baju bersidai..tak baik tau mak aku kata..

jangan salah anggap, yang aku bulatkan tu bajunya..bawah ni!!!jap aku besarkan gambar..

Nasib baik rumah aku tak jadi mangsa kerana mak aku sidai baju kat belakang..hehe..
Pada pendapat aku,tak salah nak sidai kat rumah orang tapi pastikan kat rumah kita memang dah takde tempat nak sidai sebelum mencacatkan pemandangan rumah orang..mungkin kita tak sedar hal kecil macam ni boleh menjejaskan silaturrahim..kalau gitu macam mana nak capai 1 Malaysia kalau dengan jiran sebelah menyebelah pon sakit hati???haish...