Khamis, 24 Mac 2011

TIPS KURANGKAN PENGGUNAAN ELEKTRIK

HEHE..
kalini aq nk brkongsi sikit tips nk kurangkan bil elektrik yg melambung..
tp kalau x kurang gak xyah dok marah aq..
aq ni kecik lagi, xkn nk mara budak kecik kot~

1.penghawa dingin/kipas
ni x payah guna. kipas je guna tangan.exercise tangan sikit.kalau gila puye pans pergi mandi or berkubang macam pape yg dirasa macam tu...tp yg bagus buka bila perlu..kalau angin kuat,slow sikit macam taufan bukak je tingkap..

2.lampu
gunakan lampu berwatt rendah..nk lagi jimat pakai lilin je.ada hal apa2 setelkan di siang hari..

3.laptop/komputer
ni berkaitan kerja2 nk guna komputer or suka2 nak main game..kalau setakat game baik main je ting2/kejar/masak/ ke pe lg aktiviti yg berfaedah..lgpon kalau boleh elakkan r menghdap kmputer lame2..skrin dia tu ada unsur2 macam x-ray nye tempat tp kurang sikit la..

4.pengecas2....
x kira nak cas ape tapi lg senang laptop r..agak2 bateri nak habis tu cepat2 gi ngeteh kt mamak..boleh berwifi skali..tp yg penting duduk dkt2 soket r..kn nak cas laptop..:)

5.merah2..
merah2? owh..yg ni pasal suis2..e.g tv r..kalau tutup gitu je kan nanti kuar yg merah2 tu, so nak jimat tutup sekali dengan suiz2..hilang merah tu rehatlah meter..

6.gosok baju..
gosok semua baju yg bakal diguna..kira bukan gosok hari2 r..n,kalau nak gosok baju lg jgn dimatikan suiz kerana tenaga elektrik yg digunakan untuk memanaskan iron tersebut adalah lebih tinggi ..bukan nak jimat,tapi makin membazir pulak da..

huh,tu je la yg aq dapat share (padahal da takde idea)..so pasni berpada-pada la ye..kalau nak sangat bil elektrik murah senang2 support r pembinaan logi nuklear di negara ni(minyak pon mahal).. but sape yg support tu biar logi tu bikin sebelah rumah dia...menggelabah~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila-silalah tinggal link blog anda untuk dijejaki :)