Jumaat, 18 Mac 2011

APA PASSWORD DIA??

untuk yg x suka apa yg aku nk tulis ni..
sukati la..

TIBA2 rasa nk bgtau psl manusia2 yg ada password ni.klau nk buat akaun ke ape ke macam blog,fb,friendster,ym,myspace or lain la mesty kene masukkan email. dah tu password pon kene letak gak. tp password tu kalau boleh jgn diberi tau orang n klau x jadi la mcm aku dlm kes tempoh hari..

ni aq nak kecoh2 pasal password sikit ni..
sepanjang 5 tahun aq cube mrncuri-curi tgk paswrd orang(budak2 memang setan sikit) mcm2 aq dpt tau cume aq x pecah masuk account diaorang je.nk buat ape, bukan ada kene mengena dgn aq pon.saje je nk kepoh2 n bikin orang panas.haha..
tp ada gak r manusia yg memang cari psl bgtau password kt aq even aq x tnye.aq xder r pakai ayat guna2 ke ape, dah org bgtau aq dengar je la.yg bapak aq pon memang terlebih pandai nye manusia g bagitau no pin bank dye.ish3..pelik n pelik..

ni la yg aq tau serba sikit password orang..
1.tarikh2 penting
ni la yg selalu aq nampak kalau member2 aq nk sign in.gi tekan nombor2 je aqda faham la.hehe.slalunye guna bfday famiy, yek r pasa time tkn bfday sndiri aq trnampak lak so dey'll cpt2 tukar buat bfday mak r selalunye.lain2 tarikh tu mcm ulang tahun ke ape ke..macam2 r.sebab tu r jgn nk dok menayang smua tarikh2 lg2 tarikh lahir.bukn sekadar bocorkn password,nk bomohkan pon senang..

2.nama2 orang.
sasaran terhadap orang special r kebanyakannya.yg aq tau nama mak,gf/bf/bff,enemy,atuk,nenek,or sape2 je yg disukai..

3.no kenderaan
ini memang banyak gak ikut perkiraan aq.yg ni aq dengar2 je la, pengalaman tengok xder coz member2 aq blm berkereta lg.yg ada lesen pon masih pakai keter bapak.bahaya ni.no kereta da r x bley di cover2 kalu xnak kene tahan tepi time road block..

4.no rumah.
erm..yg ni aq no komen r bagi orang yg nombor rumahnya sikit.tp ada gak member aq dgn kreatifnya menghasilka password berdasarkan rumah yg dia diami.lol :)

5.nama jalan
jangan ingat soalan security je tnye,bahkan diguna jugak sbgai password.sbgai contoh sekolah aq dulu. ni pasal passwod wifi.bila dah kecoh kene tukar pulak :(

6.nama tempat semasa.
ni yg aq dpt tau berkat dari member aq yg suroh check an akaun myspace dia sutu ketika dulu.aqdgn malas pon layan je r.tp dia ni jenis percaya kawan 100%!! then after several months,dia suro member aq yg lain checkkan. guess what? still guna password dulu!!! brani btol dia ni-nama sekolah..

7.nama sendiri
wow..ni kes berani mati ni.aq tabik r kat member aq yg guna password ni. x kira r nama timangan ke ape ke.tp ni selalu terjadi kt orang yg baru buat akaun n kurang pendedahan.then biasa akan bertukar password.aq dulu pon macamni :)

8.separuh2
ni paling ramai aq jumpa termasuk aq.hehe.sparuh huruf separuh nama.sukati je nk letak huruf apa(biasanya nama manusia) then selit2 no utk precautions.aq bg contoh senang-e.g.nama: nani->nan1..jgn mara..:p

9.copy & paste..
ada ke orang buat?ada..orang tu dekat dgn aqselamba je copy email then paste kt password.buat terang2 depan aq.hakhakhak.pastu nk pecah akaun aq guna taktik sama .mana boleh..

so aq nasihatkan jgn r pecah2 akaun orang.jgn buat orang kalau tanak orang buat kita balek.tp kalau orang tu cari pasal aq sarankan pecah je masuk akaun dia biar dia meggelabah x bley sign in mcm kes aq tempoh hari.naseb baek dah setel~

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

sila-silalah tinggal link blog anda untuk dijejaki :)